Prednosti jahanja in druženja s konji za otroke

Jahanje in konji imajo na otroke pozitiven vpliv. Dokazane so številne prednosti, ki so jih deležni otroci, ki imajo možnost druženja s konji in jahanja. Za jahalne začetke ni nikoli prezgodaj, saj se učenje prilagaja starosti otroka in njegovi sposobnosti.

Timsko delo, spoštovanje, zaupanje: Jahanje konj ni samo šport, ki bi ga otroci oboževali zaradi telesne vadbe. Je tudi učenje timskega dela, medsebojne pomoči, spoštovanja in zaupanja. Interakcija med konjem in otrokom je močna, razvija se občutek zaupanja in spoštovanja, ki je zelo pomemben.

Odgovornost in varnost: Jahanje in druženje s konji je tudi odličen način, da se otrok nauči biti odgovoren. Otrok se ves čas druženja s konji uči skrbeti za konja, poleg tega pa se uči kako se obnašati in ravnati s konji, da je to varno zanj, druge otroke in konje.

Samozaupanje, vztrajnost, sposobnost hitrega odločanja: Jahanje krepi samozaupanje otroka in ga vzpodbuja k vztrajnosti. Otrok se uči si postaviti cilje in jim slediti. Soočal se bo z ovirami ter jih z delom in trudom premagoval. Učil se bo komunikacije med jahačem in konjem, ki je ključnega pomena ter se učil sprejemati hitre odločitve, med potekom jahanja.

Ravnotežje, koordinacija, vzdržljivost: Jahanje je odlična vaja za izboljšanje ravnotežja, koordinacije in vzdržljivosti.

Lajšanje stresa: Poleg vsega jahanje in druženje s konji lajša stres. Ko je otrok na konju pozabi na vse ostalo in uživa v tistem trenutku, občutku miru, zabave in uživanja na prostem in svežem zraku. Otroci jahajo z nasmehom.

Nadziranje čustev in reakcij: Pretirano živahni otroci se med jahanjem učijo nadzirati svoja čustva in reakcije ter usmerjati energijo v pravo smer ter vzpostavljajo spoštljiv odnos do konja.

Odpravljanje sramežljivosti: Če je otrok sramežljiv in introvertiran, bodo konji in jahanje okrepili njegovo samozaupanje, neodvisnost, ob napredku se bo počutil udobno in dobro. Razmerje s konjem je resnično koristno, konji dajo veliko pozornosti svojemu jahaču, povezava pa je izjemna.

Prednosti jahanja in druženja s konji je veliko, jahanje in konji so v življenju otroka velika prednost in privilegij. Ta šport prinaša v življenje veliko sreče, pri tem pa sodelujete tudi starši, saj s tem, ko spremljate otroka na jahanje, mu pokažete da vas njegov napredek zanima, v njem krepite srečo, samozavest in občutek sposobnosti.

Mamica Caroline: ” Hčerka se je s konji in jahalno šolo na ponijih pričela spoznavati pri 6 letih. Ko je stopila v hlev, sem vedela, da je našla strast. Zdaj je že tri leta, odkar obiskuje jahanje in v njej vidim mnoge spremembe. Ne samo, da je srečna deklica, je tudi vedno pripravljena pomagati, neodvisna, z željo skrbeti za živali in pomagati drugim otrokom. Naučila se je sodelovati z drugimi otroki in živalmi. Če jo vprašam, kaj želi postati, je odgovor veterinarka ali trenerka konj.”

Pridružite se nam s svojim otrokom!